Onderling energie afrekenen tegen de meest voordelige prijs

November 2019 is in Eemnes gestart met het project LEF, dat staat voor Lokaal, Energie en Flexibiliteit. Dit is een Europees pilotproject, dat ernaar streeft om lokaal opgewekte, duurzame energie, ook zoveel mogelijk lokaal te gebruiken. Dat kan door direct gebruik, door verkoop aan je buren, of door opslag in een gezamenlijke batterij. Een slim rekensysteem dat elk kwartier de actuele stroomprijs kan vaststellen is onderdeel van deze nieuwe vorm van energielevering en -gebruik. Eemnes kwam hier het eerste mee in Nederland. Inmiddels heeft de landelijke netbeheerder TenneT het idee omarmd.

Als op uw dak zonnepanelen liggen, maar op het dak van een andere deelnemer niet; en u bent niet thuis maar die ander wel, dan kunt u op dat moment rechtstreeks stroom leveren aan die ander. Dat kan voordeliger zijn dan de stroom zomaar te leveren aan het net. Soms kan het lonend zijn stroom tijdelijk op te slaan in een batterij, om het later te gebruiken of te leveren aan het netwerk (wanneer de prijs aantrekkelijker is). Hiervoor is een klein kastje dat aan uw slimme meter wordt gekoppeld nodig. Bij de eerste 50 mensen in Eemnes draait dit kastje nu. We zijn voorzichtig begonnen: eerst wordt vooral het energiegebruik in kaart gebracht, daarmee wordt nog niet echt gehandeld, maar dit wordt gesimuleerd. Later in het project is het de bedoeling dat de deelnemers voor het eerst onderling afrekenen.

Het grote voordeel is dat het netwerk niet onnodig belast wordt. Als het de moeite waard is om stroom lokaal op te slaan en het later lokaal te gebruiken, scheelt dat in de aanlegkosten en onderhoud van het stroomnetwerk. En die kosten betalen we met zijn allen in de vorm van vastrecht op de energierekening!

Ook belangstelling? Meldt u aan en we plaatsten u op de wachtlijst voor de volgende uitbreiding van het aantal deelnemers.

Mail LEF@eemnesenergie.nl voor meer informatie.