Zelf aan de slag met besparen? Hoe ga je slimmer met energie om.

Het leuke van de meeste van deze tips is dat ze niks kosten. Sommige tips vergen een eenmalige investering, die je vaak relatief snel terugverdient door de energiebesparing die ze opleveren. Er zijn dus geen goede redenen te bedenken om onderstaande adviezen niet op z’n minst even door te nemen.

Een paar open deuren noemen we hier niet eens, zoals bijvoorbeeld ramen en buitendeuren sluiten wanneer het koud is en er niet gelucht hoeft te worden. Dat doe je natuurlijk al. Maar ook het sluiten van de binnendeuren levert een besparing op: dan hoef je alleen de ruimte(s) te verwarmen waar je verblijft. Zo simpel kan het zijn.

De energiecoaches van EemnesEnergie kunnen je helpen met je vragen, stel ze via deze link

Je kunt ook de placemat met 24 besparingstips downloaden.

Thermostaat een graadje lager

Wanneer u de thermostaat één graad lager zet dan u gewend bent, bespaart u al gauw 90 euro per jaar. Voor wie bezig is, is 19 graden vaak warm genoeg. Zit u veel, dan kan een warm vest en een paar lekkere sloffen die ene graad vaak wel compenseren. Is er overdag niemand thuis, dan is het een kleine moeite om ook overdag de temperatuur in te stellen op een graad of 15. Net als ’s nachts.

Voor vloerverwarming geldt dat overigens niet; wanneer deze lager dan 17 of 18 graden staat, duurt het opwarmen erg lang. Slaap- of logeerkamers hoeven ook niet perse verwarmd te worden. En als u een uur voor u naar bed gaat de thermostaat al op de nachtstand zet, bespaart u nog eens extra, zonder bibberend onder de dekens te hoeven kruipen.

Woning verbeteren

Een woning verbeteren kan op veel manieren. Maar bij EemnesEnergie besteden we aandacht aan woningverbeteringen die leiden tot besparingen.

Door deze maatregelen krijg je een lagere energierekening en een lagere CO2-uitstoot. Je huis wordt toekomstbestendig en je draagt bij aan een beter klimaat.

Geen geld, tijd of zin om grote investeringen doen? Ook met kleine ingrepen die niet veel kosten kun je al meer besparen dan je denkt, zeker op de langere termijn. Want een jaarlijkse besparing van een paar tientjes telt in de loop van de tijd op tot een besparing van een paar honderd euro. En met kleine stappen draag je ook bij aan de verduurzaming.

Tochtstrips plaatsen

Laaghangend fruit, zo worden makkelijke maatregelen met een groot effect wel genoemd. Het plaatsen van tochtstrips is daar een schoolvoorbeeld van. Die kier bij de voordeur, dat koude randje onder de vensterbank, dat oude zolderraampje: misschien neemt u zich al lang voor om er eens iets aan te doen.

Onze tip: doe het gewoon! Bij iedere bouwmarkt zijn tochtprofielen, tochtstrips en tochtband te koop. Een kleine investering voor een lagere energierekening en een comfortabeler huis. Tochtwering is eenvoudig te monteren, maar om de kieren goed te dichten is wel enige zorgvuldigheid vereist. Op de website van de verschillende bouwmarkten zijn vaak handige tips voor de montage te vinden.

Zet ‘m op 60, stel de CV-ketel goed in

Oudere cv-ketels verwarmen het water voor de radiatoren tot wel 90 graden; bij modernere ketels is de maximale aanvoertemperatuur 80 graden. Dat kost veel gas en leidt tot hoge energiekosten en CO2-uitstoot. In een redelijk tot goed geïsoleerd huis is 60 of 70 graden voldoende om uw woonkamer comfortabel warm te maken. Een huis met (zeer) goede isolatie is zelfs met een watertemperatuur van 35 tot 55 graden warm te krijgen. Dat scheelt aanzienlijk in de kosten en is ook nog eens beter voor het milieu. Bij moderne ketels is de temperatuur van het verwarmingswater vaak eenvoudig zelf in te stellen. Lees bij zet ‘m op 60 meer over dit onderwerp.

De watertemperatuur van een combiketel die ook warm water levert, kan terug naar 60 graden, maar niet lager, vanwege risico op legionellabesmetting. Wanneer u radiatoren en convectoren regelmatig stofvrij maakt, heeft u een gezonder binnenklimaat en geven de radiatoren beter warmte af.

Radiatorfolie monteren

Nog een tip uit de categorie ‘kleine moeite, groot plezier’. Het is wel even passen, meten en knippen, maar daarmee pakt de energierekening jaarlijks vele tientjes lager uit. De radiatorfolie wordt achter op de radiator aangebracht en houdt daar de warmte tegen die anders naar buiten uitstraalt. Dat kan oplopen tot 96 procent van de totale hoeveelheid warmte. Zeker als u slecht geïsoleerde buitenmuren hebt, loopt de besparing flink op. De folie is (al dan niet online) te koop bij bouwmarkten, warmtespecialisten of duurzame warenhuizen. De aanbieders geven online vaak goeie tips voor het aanbrengen van de folie.

CV-leidingen isoleren

Wie (nog) niet kan of wil investeren in andere warmtebronnen, zoals zonne-energie of een warmtepomp, kan ook energie besparen door de huidige cv-installatie optimaal te benutten. Het isoleren van leidingen die van de ketel naar de radiator lopen zorgt ervoor dat onderweg minder warmte verloren gaat en het water dus langer warmte kan afgeven in de radiatoren. Het materiaal is goedkoop, supersimpel aan te brengen en levert toch mooi weer een paar tientjes per jaar aan besparing op. Verkrijgbaar bij de bouwmarkt of warmtespecialist.

Vervang gloeilampen en halogeenlampen

Sinds 2012 mogen gloeilampen niet meer worden verkocht, dat geldt sinds vorig jaar ook voor halogeenlampen. Toch branden er in een gemiddeld Nederlands huishouden nog 11 gloeilampen en 13 halogeenlampen. Een ledlamp verbruikt 85% minder stroom dan een gloeilamp en 75% minder dan een halogeenlamp.

Ledlampen zijn relatief duurder, maar door de lagere stroomkosten verdient de aanschaf zich gemiddeld binnen 5 jaar terug. En bovendien gaat de ledlamp 25 keer langer mee dan een gloeilamp die dezelfde hoeveelheid licht produceert en 4 keer zo lang als een spaarlamp. Een spaarlamp is wel bijna even zuinig als ledlampen, maar heeft wel nadelen: de lamp moet eerst ‘op gang komen’, kan slecht tegen kou, en gaat eerder stuk bij vaak aan- en uitschakelen.

Op de site van Milieu Centraal vindt u een handige keuzehulp voor de juiste ledlamp.

Voorkom sluipverbruik

Sommige apparaten gebruiken ook stroom als ze op stand-by staan, of zelfs op ‘uit’. Gemiddeld kost dit ‘sluipverbruik’ een huishouden zo’n 100 euro per jaar. Driekwart hiervan is te vermijden door de apparaten echt uit te zetten. Soms kan dat met een uitknop, maar voor televisies, computers, transformatoren en (andere) apparaten met veel elektronica moet echt de stekker eruit.

Het helpt om de stekkers van bijvoorbeeld de computer met randapparatuur of de tv met dvd-speler in een contactdoos met een aan/uit-schakelaar te doen. Na gebruik kunt u dan de hele stekkerdoos uitschakelen. Bij halogeenlampen voorkomt een schakelaar tussen de transformator en het stopcontact dat deze na uitschakelen nog stroom verbruikt.

Zuinig wassen

Vanaf 2012 hebben wasmachines altijd een eco-programma. Dat programma doet er weliswaar langer over, maar gebruikt toch zo’n 30 procent minder energie. Voor het meeste wasgoed is het ook helemaal niet nodig om op 40 of 60 graden te wassen. Wanneer de was niet bijzonder vies is, wordt het op 30 graden even schoon.

Voor de hygiëne is het wel verstandig om bijvoorbeeld babykleding en vaatdoekjes op 60 graden te wassen. Zorg ervoor dat de trommel helemaal gevuld is; het is zonde van de energie om de machine al aan te zetten terwijl er best nog wat bij kan. En tenslotte: wanneer u de was ‘ouderwets’ aan de lijn hangt, bespaart u niet alleen op uw energierekening, maar uw kleding, beddengoed en handdoeken gaan een stuk langer mee.

Waterbesparende douchekop

Een douchekop is misschien niet het eerste waar u aan denkt wanneer het gaat over een energiezuiniger woning. Maar het helpt wel degelijk! Volgens Milieu Centraal wordt 80 procent van het warme water in een gemiddeld huishouden gebruikt om te douchen. Omdat warm water het milieu ruim 50 keer zoveel belast als koud water, zet een spaardouchekop echt wel zoden aan de dijk. Het douchen wordt er niet minder plezierig door, maar een douchekop bespaart 20 procent op water- en energiegebruik ten opzichte van een standaard douchekop en zelfs 60 procent vergeleken met een regendouche.

Lees op de site van milieucentraal meer bespaartips voor in de badkamer.

Vervang oude apparaten

Moderne huishoudelijke apparatuur gebruikt een stuk minder energie dan oudere exemplaren. Zuinige apparaten (met energielabel A+++ of A++)* zijn meestal duurder, maar vaak verdien je het verschil terug doordat ze (veel) minder stroom gebruiken. Maar let op: voor koelkasten, vriezers, vaatwassers en wasmachines is A+ tegenwoordig het minimum label op de markt. Daarmee kiest u dus niet voor de meest duurzame optie.

U bespaart ook energie door simpelweg een kleinere koelkast of televisie te kopen en door uw apparatuur efficiënt te gebruiken en daarna uit te zetten. Hier vindt u een overzicht van grote energieslurpers waar u misschien best zonder kunt.

* In maart verandert het energielabel voor huishoudelijke apparaten, lees hier meer over het nieuwe label.

Slimme thermostaat en thermostaatknoppen

Met een klokthermostaat kunt u vooraf instellen wanneer de verwarming aan- en uitgaat. Een slimme thermostaat doet dit ‘automatisch’: de klok hoeft niet meer handmatig geprogrammeerd te worden en de verwarming kan via de smartphone op afstand worden bediend.
Sommige thermostaten lezen de meterstanden van de slimme meter automatisch uit en geven zo inzicht in uw energieverbruik. Wie uit zichzelf al zuinig verwarmt, kan met een gewone klokthermostaat prima uit de voeten. Een slimme thermostaat biedt wel wat meer gebruiksgemak.
Met thermostaatknoppen of radiatorkranen is de temperatuur per kamer te regelen. Ze zijn maar een paar euro duurder dan standaardknoppen, dus die investering is snel terugverdiend.

Energiezuinig ventileren

Hoewel ventilatie onvermijdelijk energie kost, doordat warme lucht het huis verlaat en frisse buitenlucht binnenkomt, is het een voorwaarde voor een goede gezondheid. Wat ons betreft is hier dus geen sprake van energieverspilling. De beste manier om de lucht in huis gezond te houden is door te zorgen voor voortdurende luchtverversing, dag en nacht, in alle jaargetijden.

Ventileren betekent continu frisse lucht aanvoeren én vervuilde lucht afvoeren. Dat is niet hetzelfde als luchten, waarbij het effect zodra het raam dicht gaat de vervuiling zich weer snel zal ophopen. De meeste huizen hebben geen mechanisch ventilatiesysteem. De eenvoudigste manier van ventileren is dan door continu een raam op een kier, of ventilatieroosters open te houden. Doe via Milieu Centraal de ventilatiecheck

Elektrisch koken

In 2050 moeten we van het gas af zijn. Dat betekent anders verwarmen, maar ook anders koken. De klassieke elektrische kookplaten met gietijzeren verwarmingselementen zijn goedkoop, maar niet meer van deze tijd. Ze zijn niet energiezuinig en niet gebruiksvriendelijk, doordat de platen langzaam opwarmen en afkoelen. Beide nadelen gelden in mindere mate nog steeds voor keramische kookplaten. Inductiekookplaten zijn duurder in de aanschaf, maar wel gebruiksvriendelijker en energiezuiniger.

Lees op de site van de consumentenbond  waar u rekening mee moet houden wanneer u wilt overstappen op inductie.

Isoleren van vloer, wand, ramen of dak

De volgende maatregelen zijn complexer en duurder, maar voor de volledigheid vermelden we de belangrijkste.

Als je plannen hebt voor het isoleren van vloer, muren, glas en/of dak, kijk dan vooral naar onze inkoopactie isoleren. Via de link vind je meer informatie en de brochures bij de inkoopactie.

Heb je vragen over genoemde onderwerpen? Neem gerust contact op met een van onze energiecoaches

Glasisolatie

Heeft u nog ramen of deuren met ‘gewoon’ dubbel glas of zelfs ouderwets enkel glas? Zonde! Met HR++ glas (dubbel glas met twee isolatielagen) en triple glas (drie isolatielagen) blijft de warmte in huis, woont u veel comfortabeler en gaat de energierekening merkbaar omlaag. Zelfs voor monumentenpanden en glas-in-loodramen zijn duurzamere alternatieven voorhanden, dus ook hiervoor bestaat een oplossing.

Het verschil in warmteverlies bij beter geïsoleerd glas

Dakisolatie

De meeste daken zijn maar matig geïsoleerd. Een goede dakisolatie kan jaarlijks honderden euro’s besparing opleveren, doordat er minder warmte verloren gaat. In huizen met een ‘koude kap’ (een onverwarmde zolder) kan isolatie van de zoldervloer tot een flinke besparing leiden.

De beste aanpak is afhankelijk van het soort woning, het soort dak en de mate waarin u gebruik maakt van   de zolder. Klik hier voor onze inkoopactie, via de link vindt u de brochure over isolatie.

Tegenwoordig hoor je steeds vaker over groene daken. Die zijn mooi en helpen wateroverlast in de buurt te beperken, maar als isolatielaag is een gras- of (vet)plantendak onvoldoende.

Spouwmuurisolatie

De ruimte tussen de dubbele buitenmuren noemen we de spouw. Bij veel woningen die voor 1980 gebouwd zijn, zit in die tussenruimte geen of te weinig isolatiemateriaal, waardoor veel warmte verloren gaat. Voor spouwmuurisolatie moet u echt een gespecialiseerd bedrijf inschakelen: dit is geen klus voor de doe-het-zelver. Hiermee bespaart u tot wel 30 procent op de energierekening.

De ingreep is relatief goedkoop (zo’n 800 euro voor een tussenwoning), zodat deze maatregel zich in gemiddeld drie jaar terugverdient. Voor oude huizen met een te nauwe, of zelfs helemaal geen spouw, kunnen andere vormen van gevelisolatie uitkomt bieden.

Vloerisolatie

Koud optrekkende vloeren zijn heel oncomfortabel. Vloerisolatie brengt daar verandering in. En het levert een besparing op van al gauw 250 euro per jaar op de energierekening. Zit er onder uw huis een kruipruimte van 35 centimeter of meer? Dan kan de isolatie aan de onderkant van de vloer worden aangebracht Zo niet, dan kan de bodem van de kruipruimte worden geïsoleerd, of de vloer van bovenaf.

Een doorgewinterde klusser met twee rechterhanden kan flink wat geld besparen door de vloerisolatie zelf uit te voeren. Het is dan wel van belang dat u goed weet wat u doet. Lees bij milieucentraal meer over een goede materiaalkeuze en aanpak.