Reden nummer één: een lagere energierekening
Reden nummer één is dat het zorgt voor een lagere energierekening. Wanneer je minder energie gebruikt betaal je ook minder aan je energieleverancier. Maandelijks zul je op je rekening niet zo heel veel verschil zien, maar wanneer je op jaarbasis kijkt zie je dat het toch degelijk geld oplevert. Toch kan het zo zijn dat je energie heeft bespaard maar dat de rekening hetzelfde is gebleven. Dat kan doordat de energieprijzen zijn gestegen of dat het verbruik vanwege een strenge winter extra hoog is geweest. Het is dan ook beter om niet het bedrag dat je maandelijks of jaarlijks moet betalen in de gaten te houden, maar dat je ook steeds noteert hoeveel energie je verbruikt hebt. Zo kun je zien of je inderdaad minder bent gaan verbruiken. Houd er wel rekening mee dat wanneer het energieverbruik hoog is er meer “besparingswinst” is dan wanneer het verbruik al laag is. Het is dan ook moeilijk om een indicatie te geven van het bedrag dat u gaat besparen.
Reden nummer twee: een bijdrage aan een beter milieu
Geld is natuurlijk niet de enige reden om te gaan bezuinigen op het energie verbruik. Veel mensen bezuinigen omdat ze een steentje willen bijdragen aan een beter milieu. Wanneer energie geproduceerd wordt komen er stoffen vrij die slecht voor het milieu zijn. Wanneer je dus gaat besparen op energie help je gelijk mee aan een beter milieu. Maar niet alleen de productie van energie, maar ook het verbruiken van energie is schadelijk voor het milieu. Wanneer je namelijk energie gebruikt komt er koolstofdioxide (CO2) vrij. Te veel CO2 in de lucht leidt tot het broeikaseffect. Dit houdt onder andere in dat de aarde opwarmt. Om dit zo veel mogelijk te beperken is het belangrijk dat je bezuinigt op energie of gebruik maakt van duurzame, schone energie. Bijvoorbeeld energie die is opgewekt door wind- en of zonne-energie.
Bij het verbruiken van energie komt niet alleen CO2 vrij, maar er komen nog veel andere schadelijke stoffen in de lucht. Dit leidt misschien niet tot het broeikaseffect, maar het zorgt wel voor de nodige luchtvervuiling.
Bovendien raken de fossiele brandstoffen, zoals gas, steenkool en olie, langzaam op. Jaarlijks wordt er steeds meer verbruikt terwijl er steeds minder fossiele brandstoffen zijn. Dit is ook de reden van de stijgende energieprijs.
Wanneer je wilt meewerken aan een beter milieu kun je dus energie gaan besparen en ook gebruikmaken van duurzame energie.
Meer weten, of een gesprek met een energiecoach? Vul dan dit formulier in.