Eemnes Energie is een coöperatie, gericht op het opwekken van duurzame energie en het helpen met besparen op energieverbruik. De deelnemers dragen zo bij aan het streven van de gemeente om in 2030 een energie neutrale gemeente te zijn.
Over Energiecoöperaties en EemnesEnergie
Wist je dat…
• De provincie Utrecht meer dan 50 energiecoöperaties heeft die zo’n 10.000 leden vertegenwoordigen?
• In de provincie Utrecht bijna alle gemeenten één of meerdere energiecoöperaties hebben?
• Deze coöperaties via koepelcoöperatie Energie van Utrecht samenwerken met de Natuur- en Milieufederatie Utrecht (NMU), Provincie Utrecht, Energie Samen en andere lokale en regionale organisaties die een belangrijke rol spelen in de energietransitie?
• EemnesEnergie een van die aangesloten coöperaties is?
Energie Coöperatie Eemnes, in het dagelijks gebruik EemnesEnergie wordt gerund door vrijwilligers.
Het bestuur wordt gevormd door Sven Lankreijer (voorzitter), Peter van Drenth (secretaris) en John van Giessen.
EemnesEnergie streeft ernaar de inwoners en bedrijven in Eemnes mee te nemen op weg naar verduurzaming. “Van, voor en door Eemnessers” is ons doel, we willen dit zoveel als mogelijk met elkaar invullen. En zo ook bij te dragen aan de duurzaamheidsdoelen van de gemeente Eemnes!
Een coöperatie, of coöperatieve vereniging, bestaat uit leden, leden die met elkaar bepalen wat de koers moet zijn van de coöperatie. Onze coöperatie heeft geen winstoogmerk. Dat betekent niet dat er geen winst gemaakt mag of kan worden, maar die winst komt ten goede aan de coöperatie, en dat biedt bijvoorbeeld mogelijkheden om nieuwe activiteiten te ontplooien, of bestaande uit te breiden. Met meer leden kunnen bewoners meer invloed krijgen in de energietransitie.
Energiecoaches voor een onafhankelijk advies. EemnesEnergie heeft een aantal gecertificeerde Energiecoaches, die bewoners, ieder naar mogelijkheden kunnen helpen de stappen naar (verdere) verduurzaming. Van besparen, isoleren naar opwekken zijn de logisch stappen, Ineens of gefaseerd, afhankelijk van de behoefte en de mogelijkheden. Ook een warmtescan is een van de opties.
Onze coaches nemen je zoveel mogelijk zorgen uit handen met informatie over maatregelen, financieren subsidies. En natuurlijk kun je ook meedoen aan onze collectieve inkoopacties: een goed product, gericht op het bontzorgen van bewoners, en waar nodig is de energiecoach er voor vragen etc. Lees meer bij Energiecoach
Energie delen als vervolg op LEF. Energiedelen tussen bewoners. In 2020 ging het project LEF van start, een Europees pilotproject dat in Eemnes de haalbaarheid van een lokaal energiebedrijf moet onderzoeken, en realiseren. Het project is eind 2022 beëindigd, helaas was zonder concreet product. Inmiddels wordt de laatste hand gelegd aan het plan om een pilotproject starten dat het overschot aan lokaal opgewekte energie verkoopt aan gebruikers van die energie, tegen een prijs die onafhankelijk is van de marktprijs. Lees meer bij (project) Energie delen.

Energiecontract. We bieden belangstellenden ook een betrouwbaar energiecontract, via een coöperatieve energieleverancier OM, ook zonder winstoogmerk. Zij leveren 100% groene stroom, die zo lokaal mogelijk wordt opgewekt, tegen een goede prijs. Zie overstappen energieleverancier.
Lokaal eigendom. We onderzoeken de mogelijkheden om in Eemnes lokaal eigendom te realiseren. Het “zon op land” project kan een optie zijn, om dit deels met bewoners te financieren en zo zeggenschap te krijgen over een deel (50%?) van de opbrengsten. Het project is nog in een beginstadium, dus het is nu nog niet duidelijk of we die ambitie in Eemnes kunnen realiseren.
Samenwerking met andere cooperaties. Essentieel is de versterking van de coöperaties door samenwerking. Energie Verbonden. EemnesEnergie maakt deel uit van de samenwerkende energiecooperaties in Gooi en Vecht. Daarnaast is de coöperatie lid van Energie van Utrecht, de koepelcooperatie in de provicie Utrecht. Ook is EemnesEnergie lid van de landelijk opererende coöperatie Energie Samen. Tenslotte is EemnesEnergie lid van de cooperatieve energieleverancier OM | nieuwe energie.
Dit is erop gericht onze eigen kennis en expertise te vergroten, en deze in te zetten voor bijvoorbeeld het project energie delen. Of om de haalbaarheid van lokaal eigendom in een project te onderzoeken.
Lid worden, of meedoen?