Deelnemers gezocht voor Project LEF

woensdag, 1 december 2021

Meer grip op uw energierekening en lokaal energie uitwisselen? Doe mee met Project LEF!
uitwisselenGemeente Eemnes en EemnesEnergie doen mee aan een Europees project: Lokaal Energie Flexibiliteit (LEF). Kortgezegd gaat het om het leveren en gebruiken van energie tussen de ene woning en de andere woning in Eemnes met de energiecoöperatie als energieleverancier. Met dank aan een Europese subsidie wordt het project uitgevoerd.

Het project is gestart in 2020 met 50 huishoudens. We willen het aantal deelnemers aan het project graag uitbreiden naar een grotere community.  Begin december krijgen alle Eemnessers een uitnodiging op de mat om deel te nemen aan het project.

Wat levert deelname aan Project LEF u op?
Er zijn in Eemnes veel particulieren, bedrijven en instanties die zelf duurzame energie opwekken, vooral via zonnepanelen. Een deel van die opgewekte energie wordt niet direct gebruikt, maar terug geleverd aan het energienet. Dat kan slimmer. LEF zorgt ervoor dat de lokaal opgewekte energie ook direct lokaal gebruikt gaat worden. Door deel te nemen gaat u lokale, groene energie gebruiken van andere Eemnessers. Dat kan u op termijn ook nog een financieel voordeel opleveren.

Hoe werkt het?
De eerste stap is het installeren van een kastje (‘de Bliq’) in de meterkast, dat de slimme meter kan uitlezen. Hiermee heeft u 24/7 actueel inzicht in uw energieverbruik (via een app en een website). Wanneer verbruikt u veel stroom en op welke momenten kunt u het beste energie besparen? Het kastje houdt bij hoeveel energie u levert (verkoopt) en hoeveel u vraagt (koopt).

Wat heeft u nodig om mee te kunnen doen?

  • U heeft een slimme meter;
  • U heeft een stopcontact beschikbaar in de meterkast;
  • U bent bereid om anoniem met ons uw energiedata te delen.

Doet u ook mee?
Iedere inwoner in Eemnes kan gratis meedoen. We zoeken een goede mix tussen inwoners die energie opwekken en inwoners die alleen energie verbruiken.